HEXFET eindtrap

Standaard bestaan hoogfrequent eindtrappen uit een eindbuis of vermogens eindtransistor, of FET (Field Effect Transistor). Meestal in balans geschakeld.
Voor de echt grote vermogen worden nog steeds eindbuizen gebruikt. Het is tegenwoordig ook mogelijk om meerdere eindtrappen parallel te schakelen waardoor er ook flinke vermogens bereikt kunnen worden.

Echter zijn speciale hoogfrequent transistoren of FET's aardig aan de Start bouw van de eindtrap.prijs en zo ontstond het idee bij  Arno Weidemann, DL9AH, om FET toe te passen die in geschakelde voedingen gebruikt worden. Deze zijn momenteel beschikbaar voor een lage prijs doordat deze veel toegepast worden en hebben best bruikbare specificaties voor het de kortegolf banden. Echter is het te dissiperen vermogen per FET te laag om aan een redelijk vermogen te komen.
Door er een groot aantal parallel te schakelen kan er toch een flink vermogen opgewekt worden.
Het ontwerp van DL9AH is een balans eindtrap die aan beide zijden 15 HEX-FET's van het type IRF730 parallel staan. Dit ontwerp haalt op de 80 meter band 1 kilowatt en op de hogere kortegolf banden is 750 watt zeker haalbaar.
Verder kenmerkt het ontwerp zich door het ontbreken van een transformator. De voeding haalt direct zijn energie uit het 230 volt net en stabiliseert deze. Het voordeel is dat deze zeer licht in gewicht is, kompakt en een hoog rendement heeft. Keerzijde is dat er niets mee fout moet gaan. Maar waarom zou er wat fout gaan?  😎

Documenten:
FET Kompakt-PA van DL9AH Bouwbeschrijving
FET Kompakt-PA van DL9AH Totaalaanzicht
FET Kompakt-PA van DL9AH Foto's van de bouw