Antenne Hygain AV-640

De AV-640 van Hygain is een verticale HF multiband antenne. Deze antenne is resonant op 8 HF amateur banden. Het gaat om de 6, 10, 12, 15, 17, 20, 30 en 40 meter band. Het is een indrukwekkend mechanisch ontwerp. De antenne weegt 8kg. Dit gewicht is zo laag doordat alles van aluminium vervaardigd is.HyGain AV640 8 bands HF antenne
Per band is het eenmalig afstemmen eenvoudig door de lengte van de betreffende stub te verlengen of verkorten. Met een totale lengte van 7,77 meter is het een flinke verticale antenne, maar dat is dan ook nodig om op 40 meter (7MHz) nog een goed rendement te kunnen behalen. Het belastbare windoppervlak is 0,23 m².

Op de resonante frequentie gedraagt de antenne zich als een 3/8λ gevoede straler, en heeft een impedantie van een paar honderd Ohm in het voedingspunt. Met een 1:4 transformator wordt dit naar beneden gebracht voor de noodzakelijke aanpassing naar 50 Ohm. Een tweede 1:1 transformator zorgt ervoor dat er zo min mogelijk mantelstroom optreed en er ontkoppeling is om statische lading tegen te gaan. Het zijn flinke kernen, hierdoor kan de antenne 1500 Watt gedurende 2 minuten aan.

Het grote voordeel van de antenne is dat je dus geen tuner nodig hebt doordat de antenne 50 Ohm in het voedingspunt is voor de 8 banden. De verliezen die optreden door een slechte aanpassing van de antenne op de coax cabel zijn dan ook beperkt. Natuurlijk is de impedantie frequentie afhankelijk, maar de impedantie blijft aanvaardbaar binnen de opgegeven bandbreedte. 6m tot 10m band - 1500kHz, 12m tot 20m band - 500kHz, 30 m - 175kHz, 40m - 150kHz.

De onderste radialen dienen als tegen capaciteit voor de matching-unit.

De opgegeven opstralingshoek moet 16 graden zijn, als de antenne voor de betreffende HyGain AV640 en de matching boxfrequentie 1/4 λ boven de grond staat. (10 meter hoog voor de 40meter band afhankelijk van het elektrisch gedrag van de locale bodem). Wat de waarde is als de antenne lager staat zal afhankelijk van de bodemgesteldheid, maar feit blijft dat een verticale antenne het voor DX verkeer het beter zal doen dan een dipool antenne. (dipool is meer geschikt voor lokaal verkeer).

Nadelen zijn er natuurlijk ook met een verticale antenne. Deze is gevoeliger voor het oppikken van storing uit de omgeving (en het opwekken) door zijn a-symetrische elektrische uitvoering en het multiband concept maakt het mechanisch ingewikkelder. Klachten dat een bepaalde band een slechte SWR heeft zijn vaak terug te voeren op corrosie tussen bepaalde delen van de antenne en niet zo zeer dat het een slecht ontwerp is.

Dit zijn de meetresultaten.