De SCC kaart.

De SCC kaart is nodig om de modem (DDS) aan te kunnen sluiten op de PC.

Op de SCC kaart is een SCC chip te vinden uit de Z80 familie van de producent Zilog. Deze chips zijn te verkrijgen met verschillende maximale klokfrequenties en interne buffers. Hoe hoger de klok frequentie hoe hoger de maximale haalbare bitrate. Echter moet het aantal interne buffers ook groter worden omdat het anders haast onmogelijk wordt om de te verzenden en ontvangen data aan te bieden.

Details van de SCC chip van Zilog zijn hier te vinden. (PDF file van Zilog).

SCC kaart SCC kaart in de Pc

De printplaat is zelf te maken en is ontworpen door Albert (PA3GCO, www.pa3gco.com). Het ontwerp bevat geen buffers of optocouples ter bescherming van de chip. Het voordeel van het weglaten van de opto-couplers is dat deze geen problemen geven bij hogere bitrates. Nadeel van het weglaten van deze bescherm maatregel is dat je voorzichtig moet wezen en de chip.

De print is uiteraard dubbelzijdig ontworpen. De ontwerpen zijn opgeslagen in een PDF file. Ontwerp voorzijde en achterzijde van de print. De componentopstelling staat gedetaileerd beschreven in deze PDF file.

Het schema van de SCC kaart is in onderstaande afbeelding SCC-schema te vinden.

 

 

 

 

Deze kaart functioneert probleemloos met SCC chips op 10MHz. Bij expirimenten met snellere SCC chips traden soms problemen op met de oscillator bij PA3GCO. Hij heeft dan ook de schakeling rond de kristal oscillator gewijzigd om deze toch goed te laten functioneren.

SCC kaart externe oscillator SCC kaart externe oscillator

Ik heb deze problemen niet ondervonden, het lijkt er dan ook op dat dit afhankelijk is van het type kristal (capaciteit en dergelijke).

De kabels tussen modem en SCC kaart mogen niet te lang worden, echter tot 2 meter lengte heb ik geen enkel probleem ondervonden.