High speed packet radio

Packet radio is een vorm van draadloze digitale communicatie door de ether. In het begin van deze vorm van communicatie werd er gebruik gemaakt van een modem die aan een zend/ontvanger verbonden werd. Hierover werd gebruik gemaakt van het toen populaire X25 protocol. Dit protocol was iets aangepast omdat het gebruik maakt van draadloze zend/ontvangst apparatuur. De aanpassing was onder andere nodig omdat de computer ook de zend/ontvanger moest bedienen. Dit protocol kreeg de naam AX25 (Amateur-radio X25) . De snelheden die gebruikt werden lagen op 300 baud voor de kortegolf en op de VHF op 1200 baud.Deze snelheid is momenteel niet echt interessant meer voor serieuze moderne toepassingen en daarom is er ook gezocht naar methoden om een hogere snelheid te kunnen behalen. Na de 1200 baud kwam de 2400, 4800 en 9600 baud. Tot 4800 baud gaat het met de moderne, normaal commerciƫle beschikbare amateur apparatuur, meestal zonder problemen. Als de snelheid hoger wordt dan vormen de filters, en de hiermee beschikbare bandbreedte meestal het grootste obstakel om hogere snelheden te kunnen bereiken.

Om hogere snelheden te kunnen behalen is het nodig om echt zelf zend/ontvangers te bouwen of bestaande aan te passen voor dit werk. Ook het modem ontwerp moet deze hogere snelheden (76k8 en meer) aankunnen. Dit is niet bij alle gangbare ontwerpen het geval.

Verder kan ook de interface met de computer een obstakel worden bij de hogere snelheden. Bijvoorbeeld een standaard printerpoort is maximaal 115.2KB, een standaard seriƫle poort is maximaal 115.2KB mogelijk, en een interface ontwerp met een SCC chip die met 20MHz geklokt wordt is maximaal 160KB haalbaar. (20 MHz SCC chip is tegenwoordig ook nog moeilijk verkrijgbaar helaas). De firma WBC-Europe heeft mij aan een paar SCC chips kunnen helpen. Anders zullen deze chips in Amerika besteld moeten worden.

Ik heb de DDS-modems op 9k6 , 76k8 en 160k geprobeerd die verbonden zijn met een SCC kaart. Dit werkt goed. Ook is het Baycom modem getest. Deze modem mag met een printerpoort (EPP/ECP mode) verbonden worden. Voordeel hiervan is dat deze met redelijk standaard middelen snelheden tot 600MB/sec. moet kunen halen.

In de volgende pagina's beschrijf ik hoe deze tests gedaan zijn wat de resultaten waren met deze modems met bitrates tot 160KB/sec.

Ook staan de gebruikte zend/ontvangers beschreven.