FT-817 filter upgrade

De FT-817 is een HF, VHF en UHF qrp tranceiver, welke extern kan worden gevoed met 12 volt of door een set interne accu's. De tranceiver is zeer compact, en heeft een maximaal uitgangsvermogen van circa 5 Watt.FT-817-SSB_CW-filter-upgrade

Wat mij op viel is dat de selectiviteit voor CW signalen wel wat verbetert zou mogen worden. Niet dat je er van uit kunt gaan dat zo'n kleine tranceiver zich kan meten met grotere HF tranceivers, maar er is zeker ruimte voor verbetering.

Dit kan eenvoudig gedaan worden door een extra CW filter toe te voegen. De CW signalen gaan standaard door het aanwezige 2,3KHz breede SSB filter. Echter is er ook een beter SSB filter verkrijgbaar voor de FT-817, maar er is helaas maar een plaats voor een optioneel filter. Dus of een beter SSB filter, of een CW filter installeren. Beide installeren is standaard helaas niet mogelijk.

Echter door het originele SSB filter te verwijderen en deze te vervangen door een beter Collins SSB filter zal de band doorlaat voor SSB signalen verbeteren. Als je dit filter anders monteert blijft er ruimte over voor het monteren van het extra CW filter. Deze moet dan wel van zijn opsteek printje gehaald worden, er is tenslotte niet veel ruimte in de tranceiver.

Op het printje zit een extra aanpassingsnetwerkje om de filter impedantie goed aan te laten sluiten, deze heb ik dan ook overgenomen.

Het resultaat is dat de de tranceiver in CW mode echt een stuk verbetert is. Als je deze mode veel gebuikt dan is het echt een aanrader. Het betere SSB filter maakt iets verschil, maar het verschil met het originele standaard filter is niet zeer groot. (De specs van het Collins filter geven nettere flanken weer).