Nokia packet radio TRX

De Nokia MD59LS is een autotelefoon die op het ATF-2 netwerk van KPN-Telecom werkte. Dit netwerk is gesloten en afgebroken en de apparatuur die hier vrij kwam is aan zendamateurs ter beschikking gesteld.

Deze zendontvangers voor het ATF-2 netwerk functioneerden op ongeveer 450 MHz met een 10 MHz verschil tussen de zend en ontvangst frequentie om duplex te kunnen werken. De ombouw naar de amateur -band op 430-440 MHz is dan ook geen probleem omdat het verschil niet al te groot is.

Nokia ATF-2

Nokia ATF-2 reeds omgebouwd (UTMS voorbereid) .

Voor deze apparaten zijn verschillende ombouw beschrijvingen in omloop. Voor packet radio bedrijf hebben we echter geen bediening meer nodig om de frequentie in te geven, kanalen scannen, repeater shift, regelbaar vermogen, CTCSS en nog meer extra's die mogelijk zijn. Het enige wat van belang is dat bij opstart de PLL op de juiste frequentie gezet word.

Hierdoor vervallen de CPU-print, duplex filter, de hoorn en nog wet extra componenten.

De PLL kan door middel van een EPROM bij opstart voorzien worden met de juiste deeltallen zodat de zender en ontvanger op de juiste frequentie gezet worden. Op de site van Albert, PA3GCO staat de ombouw uitstekend beschreven voor zowel smallband als breedband. Deze ombouw werkt uitstekend en de beschrijving hiervan is zeer duidelijk. De schakeling die beschreven wordt voor het programmeren van de PLL is een stuk complexer dan een ouder ontwerp die hier nog te vinden is.

Ombouw Nokia ATF-2 Aanpassen zend en ontvangst zijde.
Ombouw Nokia  Nokia Zend/ontvangst zijde
 Bediening Nokia ATF-2 S-meter op ATF-2
 Bediening Nokia, 3 schakelaars  Signaalsterkte meter

De beschrijvingen hebben twee mogelijkheden, ombouw naar packet radio voor gebruik voor 9k6. Dit kan met de bestaande filters die in de Nokia bevinden. Willen we hogere snelheden bereiken dan hebben we helaas meer bandbreedte nodig. Hiervoor wordt de eerste mixer frequentie gewijzigd evenals de filters die in de Nokia zitten.