WSPR overig

De zelfbouw opties zoals beschreven met de Arduino en de DS8950 chip zijn leuk om te doen. Protocol doorgronden, zelf programmeren enzovoort. Heb je daar echter geen zin in dan kun je een Pc aan een bestaande tranceiver koppelen. Het programma WSPR 2.0 van Joe Taylor, K1JT, installeren op je Pc, instellen en je bent gereed. Voordeel hiervan is dat tijdens ontvangst de ontvangen stations kunt rapporteren in de database van wsprnet.org door de gegevens te versturen via internet.

Nadeel is dat er natuurlijk altijd een Pc aan staat.

Voor alleen WSPR baken zenders:

  • Raspberry Pi
  • QRP Labs,  de Ultimate-3
  • Overige WSPR baken zenders.

 

WSPR met de Raspberry Pi

De Raspberry Pi PA3HFN Raspberry Piis een is een kleine 'Singleboard computer' waarop een CPU, RAM, GPU, USB2, Ethernet, HDMI, video, audio output, en flash geheugen zit. Ook heeft dit bord een rij aansluitingen waarmee met de buitenwereld gecommuniceerd kan worden. Op deze connector zitten input en output poorten, I2C, serial TTY, enzovoort.

Er is bij de nieuwere Raspberry Pi modellen uitbreiding gedaan op deze connector.

Raspberry Pi GPIOPen 7, GPIO-4 poort  is een I/O poort die via de software met een hoge snelheid kan schakelen tussen hoog/laag.

Zo ontstaat er een blokgolf die zo'n 250 MHz kan halen. Het is met de juiste software zelfs mogelijk om er een FM zender te maken.

Via software WSPR genereren is ook mogelijk. Het is noodzakelijk om het signaal met een low-pass filter een sinus vorm te maken omdat er anders wel erg veel harmonischen zijn.  Gebruik pen 7 (GPIO-4) en 9 (ground).

De software voor het maken van een WPSR baken  is te vinden op  github.com/JamesP6000/WsprryPi

Installatie:

Update de distributie:
$ sudo apt-get update; sudo apt-get upgrade

Installeer git en download de software. 
$ sudo apt-get install git
$ git clone 
$ cd WsprryPi
$ make
$ ./wspr PA3HFN JO21 10 10140210 

Het programma kent nog veel meer mogelijkheden, zie hiervoor de documentatie op  github.com/JamesP6000/WsprryPi

 

QRP Labs,  de Ultimate-3

QRP Labs heeft een heel mooi bouwpakket beschikbaar.  Dit is een stand-alone WSPR baken zender die je modulair kunt opbouwen. Hiermee is het mogelijk om een WSPR baken te maken die op meerdere HF banden kan zenden. Dit kan doordat het low-pass filter mee schakelt. Maximaal 6 banden worden er tegelijk ondersteund.

Ook kan de softwWSPR tx van QRP Labsare op dit moment nog 14 andere modes genereren.  Deze WPSR baken zender is onder andere ook gebruikt bij experWSPR ballon vluchtimenten onder aan een ballon die de Atlantische oceaan overstak.

 

 

Overige WSPR bakenzenders

Als je op internet gaat zoeken dan zijn er nog veel meer leuke oplossingen te vinden.

Beschik je over een Software Defined Radio (SDR) tranceiver, dan is het eenvoudig via software uitbreiding mogelijkheid deze mode (bijvoorbeeld WSPR) toe te voegen. Of je routeert de audio intern naar een ander programma die het kan decoderen/ encoderen.

Zeker in de zelfbouwprojecten zijn leuke oplossingen te vinden. Bijvoorbeeld ook met een PIC controller het het eenvoudig hiervoor een oplossing te ontwerpen. Houd je van programmeren en hardware bouwen dan is dit zeker een leuke uitdaging.