Arduino WSPR testen

Nadat de WSPR code in de Arduino is geladen moet er getest worden of de code wel doet wat ie moet doen. Dit is eenvoudig uit te voeren met het originele programma dat Joe Taylor, K1JT, geschreven heeft.

Dit programma is te vinden op physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wspr.html .

Let op dat je WSPR 2.0 download, WSPR-X klinkt misschien nieuwer, maar deze is voor een andere toepassing. (Voor 'Very Low Frequency' onderzoek).

De installatie is eenvoudig. Als je het programma voor de eerste maal start dan moet je minimaal de call sign en je locator invoeren.  Als je er mee gaat zenden, dan is ook het uitgezonden vermogen in dBm van belang als mede hoe je de tranceiver wilt gaan aansturen

PA3HFN WSPR settingsIn dit geval is er gebruik gemaakt van een TS-480 sat met een CAT interface. Bij oudere tranceivers kun je een interface maken die het omschakelen van ontvangst naar zenden mogelijk maakt. Voor alleen ontvangst is dat uiteraard niet nodig. Audio tussen Pc en tranceiver galvanisch scheiden is aan te raden.

Het programma lijkt in eerste instantie niet te functioneren. Je moet er voor zorgen dat de Pc zijn tijd met een bron op het internet synchroniseert. Dit is een voorwaarde, want WSPR uitzendingen beginnen één seconde over de even minuut.

Het WSPR programma laat een waterval diagram zien van het gedeelte van de band waar de WSPR uitzendingen plaatsvinden.

Arduino WSPR test PA3HFN

De schuifbalk in het WSPR programma geeft je de mogelijkheid om aan te geven hoeveel procent van de tijd de zender zal gaan zenden. Bij een instelling van 25% zal de zender 1 op 4 zenden (TRX windows) .  110 seconden (2 minuten) zenden, 6 minuten ontvangen.

Als je de optie 'Upload spots'  aanvinkt, dan zullen de ontvangen rapporten verzonden worden naar wsprnet.org  waar deze in de database opgenomen worden.

Ik heb deze software ook getest met de Kenwood TS-480 sat en het werkte perfect. Enige nadeel is dat de TS-480 minimaal 5 Watt output geeft en dat is voor WSPR uitzendingen erg veel vermogen.

Op deze manier is het eenvoudig mogelijk om je zelf gemaakte WSPR baken zender te testen en te zien of de software doet wat ie moet doen.